Bob Popcorn leesniveau

Gepubliceerd op 5 oktober 2022 om 15:07

Wat is het leesniveau van Bob Popcorn?

Of: welk avi niveau heeft Bob Popcorn? Deze vragen worden ons vaak gesteld. Het grappige is dat Bob Popcorn helemaal geen leesniveau heeft. JUIST niet. Expres, dus. Hoe zit dat?

Bob Popcorn is een onderdeel van Tijgerlezen (daar lees je hier meer over) en bedoeld voor jonge lezers tussen de 6 en 9 jaar. Het basisidee van Tijgerlezen is dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze ZELF naar een boek grijpen. Of een boek avi E3 of E4 of M5 is, zegt niks over of het kind kan genieten van het boek. Avi boeken hanteren starre regels over welke letters en woorden mogen worden gebruikt, waardoor de verhalen vaak suf en geforceerd worden.

 

In de Bob Popcorn boeken gebruiken we korte zinnen, maar rijke taal. Ze voldoen aan de belangrijkste criteria van kinderen: ze zijn een tikkie spannend en heel erg grappig, en hebben altijd veel illustraties, die samen met de tekst het verhaal vertellen.

 

Maar hoe weet ik dan of mijn kind Bob Popcorn al kan lezen?

We merken dat de boeken veel gelezen worden door zwakke én sterke lezers tussen de 6 en 9 jaar. Kinderen van 10 en ouder met dyslexie worden vaak ook blij van deze boeken. Met andere woorden, probeer het gewoon. Kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. 

 

Voorlezen kan al vanaf een jaar of 6. Laat kinderen af en toe een woordje of zin meelezen, als ze dat willen. Wil je weten of jouw kind het helemaal zelfstandig kan lezen? Dat lukt meestal vanaf groep 4.

 

Kijk zelf maar even, blader eens door een van de boeken, in de winkel of bibliotheek.

Of bijvoorbeeld hier, online:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.