Vijf redenen voor het maken van een Bob Popcorn prentenboek

Gepubliceerd op 11 augustus 2023 om 11:23

Hoera, de nieuwe Bob Popcorn is er!

Ja! Maar eh.... ook NEE. Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen is NIET deel 5 in de Bob Popcorn serie. Die komt er heus nog wel, no worries. Maar dit is een prentenboek. Dat betekent dat een verhaal wordt verteld met niet zoveel tekst en veel grote kleurenillustraties. Meestal zijn prentenboeken bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of 4. Om steeds weer opnieuw te lezen. Maar ook voor oudere kinderen zit er genoeg in dit boek om plezier aan te bleven. Waarom ineens een prentenboek? Niet boos worden. Niet ontploffen! We hebben we er onze redenen voor. Vijf, om precies te zijn. 

1. Ook jonge kinderen komen op onze Bob Popcorn feestjes af. 

Hoewel de leesboeken van Bob Popcorn gericht zijn op kinderen vanaf een jaar of 7, blijken ook jongere kinderen het karakter Bob Popcorn interessant en grappig te vinden. Ze komen vaak mee naar een Bob Popcorn feestje  en reageren enthousiast op Bobs explosieve inborst. 

Bob Popcorn feestje In de Wolken

Bob Popcorn feestje In de Wolken

2. De leesboeken worden ook aan (heel) jonge kinderen voorgelezen.

We horen ook regelmatig dat de leesboeken worden voorgelezen aan kinderen van 5 of jonger. Hartstikke fijn natuurlijk als dat lukt, maar misschien zijn de verhalen nog wel een tikkie te lang voor deze leeftijd. Misschien sluit de woordenschat nog niet helemaal aan. Een verhaal maken dat ook toegankelijk is voor iets jongere kinderen leek ons daarom een goed idee. 

 

3. We praten in het hele land vaak met kinderen over boosheid en driftbuien. 

Door die Bob Popcorn feestjes van ons en alle schoolbezoeken, zien we heel veel kinderen. We praten ook altijd even over boosheid. Ontploffen zij ook weleens, zoals Bob? Tot onze verbazing (wij ontploffen zelden en onze kinderen ook niet) horen we heel vaak: JA! En dan volgen best heftige anekdotes over wat die kinderen dan doen in hun woede.

Hoe ze hun boosheid kunnen verminderen of een driftbui kunnen voorkomen weet bijna niemand. Zou het niet waardevol zijn als we die kinderen wat tips zouden geven, dachten we. Maar dan niet te serieus. Niet te zweverig. Lekker met veel humor en een knipoog. Naast lol met Bob heb je misschien wel iets aan zijn tips. in het boek. In ieder geval leer je hoe de tips NIET moet uitvoeren. 

 

Beeld uit het prentenboek Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen

4. Wij, Martijn en Maranke, zijn prentenboeken-makers.

Voor we Bob Popcorn maakten, werkten Martijn en ik vooral samen als prentenboeken-makers. Misschien ken je er wel een paar: Ik voel een voet! Tangramkat? Of Knikkeruil? SuperSint? Het meisje met de blauwe steen?

 

Wij houden van verhalen vertellen met weinig woorden en mooi beeld, dat hebben we vanaf het begin gedaan. Dit zie je natuurlijk ook terug in de Bob Popcorn leesboeken. Maar nu ook eens een echt prentenboek maken met Bob, dat leek ons ontzettend leuk om te doen. En dat was het ook! (Niet makkelijk, trouwens. We hadden allerlei beperkingen omdat er in de Bob-wereld al allerlei regels en personages bestaan. We hebben heel lang nagedacht, gepraat en allerlei dingen geprobeerd voor we voor dit verhaal en deze vorm kozen.) Kortom, we hadden er gewoon zin in!

 

5. We willen de wereld van Bob Popcorn graag groter maken  

We houden van Bob. Hij hoort er helemaal bij in ons leven. We zien hem graag in allerlei vormen en op allerlei plaatsen. Misschien komt er nog wel een prentenboek. Een bundel korte verhalen. Een film. Animatie. Dekbedden, schriften en t-shirts. Hoe leuk zou dat zijn? Misschien is dit prentenboek nog maar het begin!

 

Maranke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.