Welke AVI is Bob Popcorn?

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 17:19

Bob Popcorn heeft bewust geen specifiek leesniveau of avi aanduiding

Toch wordt best vaak gevraagd welk AVI niveau Bob Popcorn heeft. Sommige bibliotheken of boekwinkels zetten het zelfs op de plank bij een bepaald niveau: avi M4 bijvoorbeeld. Maar dat klopt niet.

 

Bob Popcorn maakt onderdeel uit van de reeks Tijgerlezen. Klik hier om daar meer over te lezen. De zinnen in de boeken zijn kort. De witruimte op de pagina's is vrij groot. De vele tekeningen en een grappige en spannende tekst maken dat de boeken al snel goed te lezen zijn. Soms staat er een 'moeilijk woord'. Een woord dat volgens de AVI regels NOOIT zou mogen. Popcorn, bijvoorbeeld. Vinden wij niet erg. En in de praktijk blijkt dat kinderen er ook niet mee zitten. Wij merken dat kinderen prima kunnen leren lezen zonder dat starre avi systeem. En dat doet wonderen voor het leesplezier. 

 

Hoe weet je dan of je kind Bob Popcorn aankan?

Nou, probeer het gewoon! Het mag best een beetje pittig zijn. Samen lezen helpt enorm: lees jij de tekstregels, leest je kind de tekstwolkjes. Voor je het weet wil het zelf verder lezen.  

 

Of gebruik de 5 vinger regel: laat je kind een bladzijde lezen. Bij elk woord dat het niet kent of waar het over struikelt, steekt het één vinger op. Vijf vingers op één bladzijde? Dan is de tekst misschien nog wat te moeilijk. 

Maar voor welke leeftijd is Bob Popcorn dan?

We zien dat vlotte lezers in groep 3 en 4 Bob Popcorn al zelfstandig kunnen lezen. Kinderen in groep 5, 6 en hoger, die wat moeite hebben met lezen, of kinderen die gewoon minder graag een boek pakken, lezen Bob Popcorn ook met plezier. 

Reactie plaatsen

Reacties

miran
3 maanden geleden

hallo