Kinderboek 7-9 jaar

Gepubliceerd op 29 oktober 2023 om 09:10

Kinderen 7-9 jaar. Dat staat vaak aangegeven bij de Bob Popcorn boeken, op websites, of op de kasten in boekwinkels. Of er staat 5+. Hoe zit dat nou?

 

Bob Popcorn is onderdeel van Tijgerlezen, de reeks van uitgeverij Querido die inderdaad bedoeld is voor kinderen van vijf jaar en ouder, maar per boek nogal verschillend in niveau en stijl. Sommige delen zijn voor heel beginnende lezers, anderen zijn voor meer ervaren lezers. 

 

Beginnende lezers

 

Dat staat er ook weleens, bij Bob Popcorn. Of, in de bibliotheek; A-boek. Of: makkelijk lezen boek. Maar Bob Popcorn wordt ook gelezen door kinderen die allang kunnen lezen. Of kinderen die daar nog aan moeten beginnen. En van een avi-niveau aanduiding is bewust geen spoor te bekennen. Dus, Maranke, wat is het nou?

 

Voor wie is Bob Popcorn bedoeld?

Niet boos worden! Niet ontploffen! Het antwoord is simpel. Bob Popcorn is een kinderboek voor kinderen die houden van een avontuur vol humor en mooie illustraties. Als ze al een beetje kunnen lezen, kun je het boek SAMEN lezen. Dan lezen ze bijvoorbeeld alleen de woorden in de tekstballonnetjes. Of alleen de heel korte zinnetjes. Lezen ze beter, of gewoon al heel goed, dan lezen ze alles zelf. Maar aan AL deze kinderen kun je het boek voorlezen. Graag zelfs, ook als ze zelf al kunnen lezen. Ook ouders een leerkrachten beleven met hun kinderen heel veel plezier aan de boeken, horen we vaak. 

 

Ja ja, maar voor welke leeftijd is Bob Popcorn nou?

 

Gemiddeld zijn Bob Popcorn lezers denk ik een jaar of 7, 5. Maar ze zijn ook wel 10, of 11. Of 5 of 6. Dat is misschien wel het mooiste van het schrijven van deze boeken: dat er zo'n grote groep kinderen enthousiast over is. 

 

Kinderen zijn mensen. Geen mens is hetzelfde. Smaken en behoeften verschillen. Een boek is niet geschikt voor een 7 jarige lezer, omdat er 7+ op staat. Het kan zomaar enorm aanslaan bij die van 11! Of die van 4. 

 

Witruimte, korte zinnen, humor, fantasie en illustraties

 

Bob Popcorn is voor kinderen die houden van feel-good avonturen op niet al te volle bladzijdes, maar wel met een rijk, fantasievol verhaal in een speelse opmaak, met veel illustraties en humor. Is het geschikt voor jouw kind? Misschien! Ik hoop het, ergens tussen de leeftijd van 5 en 105.

 

Ga lekker naar de bibliotheek of naar de boekwinkel. Bekijk de boeken, probeer eens een paar pagina's. Ontdek rustig wat aanslaat. En staar je niet blind op leeftijdsaanduidingen en al helemaal niet op leesniveaus. En doet Bob Popcorn het niet voor jouw kind? Geen enkel probleem. Gelukkig zijn er nog ontzettend veel andere mooie  kinderboeken. 

 

Veel leesplezier!

 

Maranke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.